Netwerk breidt uit tot 70 weerstations

Er is heel wat interesse in inzichten in het lokale weer en dat resulteerde dit voorjaar in de ingebruikname van 10 bijkomende weerstations.

De afgelopen maanden kwamen er geregeld vragen over de mogelijkheid tot bijkomende weerstations. Deze vraag kwam meestal vanuit scholen en lokale besturen. Trouw aan het opzet van het project werd er dan gekeken of de voorgestelde locaties een wetenschappelijke meerwaarde hadden. En op die manier werden er dit voorjaar uiteindelijk 10 bijkomende weerstations verdeeld. De meesten zijn ondertussen met veel enthousiasme gebouwd en geinstalleerd door lokale secundaire scholen die nadien ook met de data in de lessen aan de slag zullen gaan.

Vijf bijkomende weerstations in Oost-Vlaanderen

De helft van de bijkomende weerstations werden geplaatst in Oost-Vlaanderen. Op initiatief van SOLVA en de betrokken steden en gemeentes kwamen er in de regio Vlaamse Ardennen maar liefst 4 meetpunten in uiteenlopende omgevingen bij. Het gaat om weerstations in Geraardsbergen (voorlopig op schoolcampus maar verhuist later naar Oudenberg), Zottegem (suburbane locatie), Ninove (pastorij in stadscentrum) en Herzele (educatief park in centrum van het dorp). Ook in het Meetjesland kwam er een meetpunt bij, meer bepaald in Maldegem. Met steun van de gemeente werd er daar recent een tweede meetstation in het dorpscentrum geplaatst.


Overzicht locaties Het VLINDER netwerk na uitbreiding, de helft van de 10 nieuwe meetpunten is gelegen in Oost-Vlaanderen.

Meetpunt in Mechelse Dijle

Een erg opvallende nieuwe meetlocatie vinden we terug op een wandelponton in de Dijle in de Mechelse binnenstad. Dit meetpunt laat toe om beter in te schatten hoe groot de impact van een rivier in een stadscentrum kan zijn. Nog in Mechelen werd een weerstation in de dichtbevolkte Nekkerspoel wijk in gebruik genomen. Iets verderop in Lier komt er een landelijk meetpunt net buiten de stad bij wat zal toelaten om de verschillen met de binnenstad (weerstation aan Zimmertoren) beter op te volgen.

Vlinder 64 Het nieuwe meetstation Vlinder 64 gelegen in de Dijle in de Mechelse binnenstad.

Tenslotte vinden we ook nog telkens 1 bijkomend weerstation in de provincies Limburg en West-Vlaanderen. De stad Lommel had reeds een meetpunt temidden van een uitgestrekt bosgebied maar er komt nu een meetpunt in het centrum van de stad bij. En in Poelkapelle tenslotte is er een weerstation in gebruik genomen op een open plaats in een bosrijke omgeving.

Voor meer informatie over de meetlocaties verwijzen we naar het dashboard.