VLINDER voor burgers

Ook al gaat het bij dit project in eerste instantie om een samenwerking tussen onderzoekers en scholen, dit betekent niet dat VLINDER voor jou als burger niets te bieden heeft.

Het VLINDER project zal waarnemingen verzamelen om lokale weersverschillen beter te begrijpen. Om dit te kunnen doen gaan onderzoekers samen met scholen op onderzoek naar het weer in de meest uiteenlopende omgevingen die Vlaanderen en Brussel rijk zijn.

De bekomen metingen zijn online in realtime te volgen en je kan ook als burger zelf met de data aan de slag. Maak je met de hulp van VLINDER data een interessante analyse over een weersevent (bv. fel onweer of hittegolf), vind je interessante relaties tussen landgebruik en weerswaarnemingen,… dan mag je dit per mail steeds met ons delen. Uiteraard kan je als burger natuurlijk ook gewoon de resultaten opvolgen via onze nieuwspagina.

Er worden ook een aantal VLINDER events georganiseerd, maar door de coronasituatie is de timing nog onzeker. Deze events gaan door bij scholen of steden die verantwoordelijk zijn voor (een) VLINDER weerstation(s). Het programma van zo'n event zal bestaan uit een enkele korte lezingen over VLINDER (door leerlingen en wetenschappers), maar er zal ook minstens 1 expert over een breder onderwerp (weer, klimaat, atmosfeer, citizen science,...) uitgenodigd worden. Deze avonden zullen gratis voor iedereen toegankelijk zijn. Hou zeker de kalender in het oog voor een VLINDER event in jouw omgeving.

Weerstation