Vlinder 2.0 van start

Na 1 jaar meten zijn we deze week met het Vlinder netwerk in een nieuwe fase aanbeland. Tijdens Vlinder 2.0 zullen nagenoeg overal de metingen doorgaan met de steun van vele lokale partners.

Op dinsdag 1 december zijn we begonnen aan een nieuwe fase van het Vlinder project. Het eerste jaar metingen is afgelopen, maar het netwerk zal verder meten met de ondersteuning van vele lokale partners. Het gaat hierbij zowel om bedrijven, lokale overheden, natuurgebieden,… We willen hen dan ook nadrukkelijk bedanken voor de steun. Een overzichtskaart met de situatie vandaag met daarbij ook alle peters, vind je hieronder (situatie 04/12).


Overzichtskaart Vlinder 2.0 Overzichtskaart van Vlinder 2.0 netwerk met daarbij locaties die verlengd worden (groen) en waarschijnlijk verlengd worden (oranje).
Er zullen de komende maanden ook enkele bijkomende weerstations gebouwd worden door nieuwe scholen op nieuwe locaties (blauw).


Wat mag u komend jaar verwachten van Vlinder 2.0?

Wij zullen ook komend jaar samen met de scholen kwalitatieve metingen verzamelen. Het is onze hoop dat de komende maanden leerkrachten nog meer aan de slag zullen gaan met de data en het lesmateriaal. Het bestaande lesmateriaal zal trouwens verder aangevuld worden met een module specifiek gericht op het berekenen van hittestress bij de verschillende weerstations. Dit bijkomende lesmateriaal wordt momenteel getest op enkele scholen en zal binnenkort beschikbaar worden. Meer info volgt zodra dit publiek beschikbaar is. Tenslotte zullen de voor 2020 geplande Vlinder-events in onder meer Londerzeel, Mechelen, Ieper en Eeklo opnieuw ingepland worden.

Daarnaast willen we het voor de vele peters en anderen ook makkelijker maken om de data op te volgen en te gebruiken. Hiervoor werd een update uitgevoerd van het Vlinder dashboard . Er is ook een API voorzien die toelaat om de data binnen te halen en bv. in realtime op de website van de school, gemeente of bedrijf te visualiseren. Voor meer info bekijk je best de presentatie van dr. Bart Mesuere (UGent) hieronder.

Behalve de verderzetting op nagenoeg alle locaties zullen er ook een aantal nieuwe weerstations op nieuwe locaties met nieuwe scholen bijkomen. Bedrijven, steden, gemeentes, scholen,… die ook interesse zouden hebben om betrokken te worden bij Vlinder 2.0, kunnen contact opnemen.


Presentaties kick-off Vlinder 2.0

Op dinsdag 01/12 werd met een online meeting de aftrap van Vlinder 2.0 gegeven. Hieronder delen we een aantal presentaties van het Vlinder 2.0 kick-off moment dat op 01/12 doorging voor de betrokkenen.

Op deze pagina zullen geregeld nieuwtjes blijven verschijnen. Om nog korter op het Vlinder-nieuws te zitten, is de Twitter pagina aangeraden.

Prof. David Dehenauw - hoofd dienst weersvoorspellingen KMI, nationale weerman en gastprofessor aan UGent

Prof. Steven Caluwaerts - coordinator Vlinder-project, werkzaam aan UGent en KMI

Jo Palmers - Aardrijkskunde Leerkracht Sint-Augustinusinstituut Bree (Vlinder 17)

Marina De Bie - Mechels schepen van onder meer klimaat, slimme stad en onderwijs

Dr. Bart Mesuere - FWO-postdoc aan UGent, expert in datavisualisatie