De minima? Kies maar...

Tijdens de nacht komen de temperatuursverschillen tussen de verschillende omgevingen het sterkst naar voren. Deze ochtend hadden we bv. een verschil van precies 10 °C tussen de hoogste en laagste minima.

Afgelopen nacht zagen we bijzonder grote temperatuursverschillen op het VLINDER netwerk. In het oosten van het land dook het kwik op heel wat plaatsen onder het vriespunt met een frisse -2.7 °C bij Vlinder 18 temidden van de uitgestrekte akkers ten noorden van Tongerlo (Bree). Maar in het centrum en westen van het land was van vorst geen sprake en al helemaal niet in de steden. Bij Vlinder 20 gelegen tussen station Brussel-Centraal en de St Michiels en St Goedelekathedraal zakt de temperatuur tot ocharme 7.3 °C.

Dat het hier niet over meetfouten of defecte sensoren gaat, wordt duidelijk als we er de temperatuursspaghetti van het hele VLINDER netwerk bijhalen. Zowel de hoogste als laagste minima worden gesteund door heel wat andere metingen. Zo was bij Vlinder 5 in hartje Gent de minimumtemperatuur ook slechts 7.1 °C, en registreerden Vlinder 39 in de Lommelse bossen en Vlinder 33 vlakbij Hidrodoe (Herentals) eveneens een -2.4 °C.

Het maakt het voor de weersvoorspellers niet gemakkelijk, welke minima geef je mee in je weerbericht? Al kan je het ook anders bekijken, met eendert welke voorspelling tussen +7 °C en -3 °C zat je sowieso wel ergens goed:-).

Toevoeging Er is ons terecht opgemerkt dat er afgelopen nacht over sommige regio's ook redelijk wat bewolking was. Dat heeft zeker ook een rol gespeeld in de zeer sterke temperatuursverschillen. Regio's met veel bewolking zijn een stuk zachter gebleven, dan regio's met amper of geen bewolking. Besluit, we moeten het nog eens overdoen op een nacht waarop het heel de nacht over heel Vlaanderen onbewolkt was om de verschillen ten gevolge van de omgeving te kunnen isoleren.


Temperatuurspaghetti 04/04/20 Temperatuursverloop waaiert zeer breed uit tijdens de nacht van 03/04/20 naar 04/04/20.