VLINDER netwerk in volle opbouw, illustratie met een vorstnacht

Heel wat scholen hebben de afgelopen dagen met succes hun VLINDER weerstation opgestart. Momenteel zijn reeds 35 VLINDER weerstations actief en dat geeft al een interessant beeld van de weersverschillen binnen Vlaanderen en Brussel.

Afgelopen nacht bijvoorbeeld was het helder en nagenoeg windstil, ideale condities voor sterke afkoeling zoals vroege vogels vanmorgen ondervonden zullen hebben. De nachtelijke uitstraling wordt sterk bepaald door de eigenschappen van het oppervlak en dus mogen we op zo’n nacht aanzienlijke temperatuursverschillen verwachten tussen meetstations in verschillende omgevingen. Dit wordt bevestigd door de minima die vanmorgen geregistreerd werden door de VLINDER stations en die hieronder weergegeven worden.Minimale temperaturen 20/11/19 Overzicht van de temperatuursminima op de ochtend van 20/11/19.

De laagste minima werden deze ochtend gemeten in de regio Mechelen - Heist o/d Berg met waarden tot -5°C in Vlinder 6 Bonheiden (landelijk, zie foto hieronder) en -4°C in Vlinder 31 Heist-o-d-Berg (landelijk). De meeste locaties vertoonden minima tss -2°C en 0°C. Er was nauwelijks of geen vorst op enkele meetpunten met een hoge waterfractie zoals Vlinder 16 Beveren (+1.4°C; op kade langs de Schelde), Vlinder 22 Diksmuide (+0.1°C; natuurgebied De Blankaart) of Vlinder 25 Evergem (-0.2°C; temidden van waterspaarbekken). Ook op enkele stedelijke locaties in het westen van het land (Vlinder 34 Ieper en Vlinder 5 Gent) bleef vorst uit. Het stedelijke hitte-eiland effect was vanmorgen onder meer te zien in de metingen in Mechelen, Gent en Ieper. Opvallend ook zijn de beperkte verschillen tussen enerzijds de duinenmeetpunten (Vlinder 21 De Haan en Vlinder 55 De Panne) en anderzijds het stadsmeetpunt (Vlinder 44 Nieuwpoort) aan de kust.Vlinder 06 Bonheiden Vlinder 6 Bonheiden op een zeer open locatie in natuurgebied het Mechels Broek. Dit meetpunt wordt opgevolgd door school BimSem uit Mechelen.

De komende dagen komen er nog een 25-tal VLINDER meetstations bij wat tot nog gedetailleerdere waarnemingen en inzichten zal leiden. Wordt vervolgd...