Vlaanderen wil massaal VLINDERen

De oproep aan de Vlaamse secundaire scholen om deel te nemen aan het VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) citizen science project heeft zeer veel gehoor gekregen.

De afgelopen maanden schreven maar liefst 160 secundaire scholen, goed voor 115 000 Vlaamse scholieren, in om deel te nemen aan het VLINDER project. Bij dit burgerwetenschapsproject, gefinancierd dankzij de citizen science oproep van de Vlaamse overheid, willen onderzoekers van onder meer UGent, KMI en VITO inzicht krijgen in de invloed van de omgeving op het lokale weer. De inschrijvingen komen uit alle onderwijsvormen en -netten van Vlaanderen. In totaal stellen deze scholen 444 locaties voor om een VLINDER meetstation te plaatsen. De voorgestelde locaties zijn goed verspreid over heel Vlaanderen.


Overzicht locaties Overzichtskaart met de voorgestelde VLINDER locaties.

De voorgestelde locaties komen overeen met wat we gehoopt hadden en de diversiteit in voorgestelde landschappen is zeer groot. Bij de ingediende locaties vinden we bv. sterk verstedelijkte landschappen, duinengebieden, industriƫle omgevingen, eilandjes, wijngaarden, ... Heel wat leerkrachten, meestal de vakleerkrachten aardrijkskunde, fysica en/of STEM, verdienen een pluim voor hun grondige zoektocht naar wetenschappelijk waardevolle locaties in hun omgeving. In verschillende steden en gemeentes werden locaties voorgesteld na overleg met de lokale overheid. Opvallend is ook dat heel wat bedrijven en natuurverenigingen meewerken om tot de unieke meetlocaties te komen.

Het is duidelijk dat de massale voorstellen zullen toelaten om unieke metingen uit te voeren. De komende weken zullen onderzoekers op basis van de wetenschappelijke meerwaarde van de voorstellen een selectie van 50 locaties maken. De uiteindelijke selectie zal op dinsdag 11 juni bekend gemaakt worden aan de scholen en het brede publiek.